LOGE DEUGD EN IJVER
NR. 27 HARLINGEN

225-JARIG JUBILEUM
De loge Deugd en IJver in Harlingen is met 225 jaar de oudste vereniging in deze Friese havenstad. De loge heeft in de loop der jaren vele veranderingen ondergaan, waaronder perioden van groei en krimp. Momenteel heeft de loge tussen de 20 en 30 leden, maar de sfeer en opkomst tijdens de vergaderingen zijn goed. De loge richt zich vooral op de toekomst en organiseert verschillende activiteiten, zoals open bijeenkomsten en lezingen, om de boodschap uit te dragen dat de vrijmetselarij een moderne werkwijze is in de zoektocht naar antwoorden op levensvragen. De leden van Deugd en IJver zijn ervan overtuigd dat de vrijmetselarij en de loge een heldere methode kunnen bieden in een tijd die om bezinning vraagt.

Lees hier een uitgebreider artikel over de geschiedenis en het 225 jarig jubileum van de loge Deugd en IJver.


AFTRAP JUBILEUMJAAR MET PARTNERS
Op dinsdag 31 januari trapte onze vrijmetselaarsloge het jubileumjaar af met een gezellige avond, waarbij een pubquiz op het programma stond. De avond werd niet alleen door onze leden bijgewoond, maar ook door hun partners die van harte welkom waren. Het was een avond vol gezelligheid, waarbij we met elkaar terugkeken op onze rijke geschiedenis en vooruitkeken naar de toekomst. De pubquiz bracht de nodige competitie met zich mee, maar bovenal was het een mooie gelegenheid om samen te zijn en ons te verbinden als loge. We kijken met veel plezier terug op deze geslaagde avond en kijken uit naar de festiviteiten die nog zullen volgen in ons jubileumjaar.


OPENING MAÇONNIEK NIEUWJAAR
Op zaterdag 4 maart opent onze vrijmetselaarsloge het maçonniek nieuwjaar met een bijzondere viering, waarbij we onze broeders uit alle loges van Friesland en die uit Den Helder verwelkomen. Het belooft een bijzondere dag te worden, waarbij we onze banden als broederschap kunnen versterken en de verbondenheid tussen de verschillende loges kunnen vergroten.

Het programma van deze dag is gevarieerd en biedt voor elk wat wils. We beginnen met een ontvangst in ons logegebouw, waarbij we onze gasten van harte welkom heten en de gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten. Vervolgens brengen we een bezoek aan het Hannemahuis, waar we meer leren over de rijke geschiedenis van Harlingen en haar vrijmetselaars.

Na deze culturele activiteit is het tijd voor een lunch in een Harlinger restaurant, waar we kunnen genieten van de heerlijke streekproducten die Friesland te bieden heeft. Vervolgens staat er een bijzondere opvoering van een rituaal op het programma, waarbij we stil staan bij onze idealen en ons streven naar persoonlijke ontwikkeling.

De dag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn, waarbij we met elkaar kunnen napraten en de banden tussen onze loges kunnen versterken. We kijken uit naar deze bijzondere viering van het maçonniek nieuwjaar en zijn verheugd onze broeders uit Friesland en Den Helder te kunnen verwelkomen.INSPIRERNDE OPENBARE LEZING DOOR FILOSOOF PETRA BOLHUIS
Hierbij nodigen we u uit voor een fascinerende lezing door filosoof Petra Bolhuis. Petra zal spreken over actuele thema's zoals Artificial Intelligence (AI), Chat-gpt en de toekomst van mens en technologie, geïnspireerd door de werken van de beroemde Israëlische historicus en futuroloog Yuval Noah Harari.

De lezing vindt plaats op dinsdag 9 mei om 20.00 uur in het logegebouw "De Gouden Engel" aan de Lanen 28 in Harlingen. De toegang is gratis en open voor alle belangstellenden.

Petra Bolhuis gebruikt Maieutiek, een filosofische methode die haar oorsprong vindt in de tijd van Socrates, om wijsheid en levenskunst te stimuleren. Dit sluit nauw aan bij de werkwijze van de Vrijmetselarij. De avond biedt een uitdagend perspectief op de huidige ontwikkelingen en de toekomst, in relatie tot onze geschiedenis.

Mis deze unieke kans niet om samen met anderen te reflecteren op de rol en verantwoordelijkheid van de mens in onze snel veranderende wereld. We hopen u op 9 mei te mogen verwelkomen bij De Gouden Engel! Lees hier het nadere informatie.